Savremeno doba i (de)motivisana deca

To read this article in English, click here.

U poslednje vreme često pričam sa prijateljima i poznanicima o srpskoj omladini (školarcima, mahom) i njihovim (ne)postojećim aktivnostima. Da se razumemo, ovo se, naravno, ne odnosi na sve školarce i omladince, ali mislim da slobodno mogu reći da bi se većina mogla svrstati u ovu generalizaciju.

Jedan od najčešćih komentara koje čujem jeste to da školarci nemaju nikakv cilj u životu, ili bar tako deluju. Gradivo se uči samo za ocenu, u školu se ide zato što se mora ili tako treba, a najrasprostranjenija vannastavna aktivnost su igrice i društvene mreže. Možda bi se i ove starije generacije ponašale tako da su rasle u sličnim okolnostima, ali to nije bio slučaj te otud i svo ovo čuđenje i priča. Ne kažem da su igrice i društvene mreže loše, ali u svemu treba imati meru.

demotivisana-deca2

Ako mene pitate, nisu ni ta deca kriva za svoje stavove i ponašanje u potpunosti. U velikoj meri tome doprinose roditelji koji su nezainteresovani ili ne stžu jer rade po ceo dan kako bi deci obezbedili nekakav život. Osim roditelja, tu su i učitelji, nastavnici i profesori. Kao profesor po struci, slobodno mogu reći da ne samo da to nije posao kojim se svako može i treba baviti, već da to nije ni posao – učiti decu i od njih graditi mlade ljude, intelektualce, sposobne da dalje razvijaju sebe i druge je životni poziv. To je uloga iz koje nikad ne izlazimo, za to ne postoji radno vreme. Naša je odgovornost, kao odraslih, da budemo uzor toj deci bilo kada, bilo gde i na svaki mogući način.

demotivisana-deca3

Deca su nam postala jako pasivna, fizički i intelektualno, a to ne smemo dozvoliti. Treba ih motivisati da uvek rade na sebi i drugima, da pružaju ono najbolje što mogu i imaju i da uvek teže tome da budu bolji ljudi. Treba im reći da nije pogrešno grešiti, ali da koriste te greške kako bi iz njih učili i rasli. Treba im stavti do znanja da su važni u našim životima, da svako od njih može da bude ono što poželi ako radi na sebi i svom cilju, ali da mora da radi. Ono što imamo ne pada sa neba, već se zarađuje upornošću, radom i trudom. Treba ih naučiti da ne odustaju jer ih u životu čeka mnoooogo padova, ali isto tako i mnooogo uspona.

demotivisana-deca1

Ovo važi i za nas same. Ponekad, usled obaveza i svakodnevnog života, zaboravljamo na sebe, na sve ono u šta verujemo i što nam je važno, a ako ne radimo na sebi, ne možemo ni drugima pomoći. Čovek se uči dok je živ i to se ne odnosi samo na školsko učenje, već na sam život. Istražujte sebe i svoje potencijale i pokažimo ovim generacijama na kojima svet ostaje da je svet lepo mesto, vredno da se za njega borimo i da u njemu uživamo. Sve polazi od ličnog stava pa se potrudimo da to bude stav jednog pobednika, ne na svetskom nivou, već na pojedinačnom, ličnom, onom najbližem nama samima.

demotivisana-deca-featured

Uživajte u današnjem danu i nađite vremena da pokažete ljubav i podršku.

S osmehom,
Sneža

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s